Сурва 2024 гр. Перник

Кукерски събор Сурва 2024 град Перник | pernikmedia.net

На 30-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024 започна с празнично настроение и цветове. Пернишкият център се превърна в сцена на традиционното младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“, като близо 1100 маскирани ученици от пернишките училища изпълниха улиците с радост и енергия. Фестивалът „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Кукерски събор град Перник

Участниците в „Сурвакариада“ – деца и младежи, ще бъдат оценявани от отделно жури, водено от председателя етнохорологът Милчо Георгиев. Той коментира, че това е второто издание на проявата, което е със състезателен характер.

Кукерски събор

Най-добрите сурвакарски формации от ученици ще бъдат наградени със златен, сребърен и бронзов „Глагорец“. Голяма част от участниците ще продължат да дефилират и в останалите дни на фестивала „Сурва“ с групите от селата в региона.

Официалната церемония по откриването на фестивала ще се проведе довечера от 18:00 часа и ще бъде съпроводена от грандиозен спектакъл и специални изненади. Посетителите ще имат възможност да се насладят на уникални представления и да се потопят в атмосферата на сурвакарската магия.

През трите празнични дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена отопляема зона за забавления и събития. След откриването на „Сурва“, двама известни диджеи ще зарадват почитателите на електронната музика със свои авторски клубни парчета.

През съботния и неделния ден в Мемориала също се очакват множество атракции и активности. Посетителите ще имат възможност да се включат в интерактивни игри и анимации, предназначени за деца и родители. Освен това, ще се проведе и съвместен фолклорен концерт с участието на танцов клуб „Калина“ от Брезник, фолклорна формация „Ритмика“ от Благоевград и „Виво Монтана“.

Кукерски събор Сурва 2024

Фестивалът „Сурва“ привлича хора от различни възрасти и насърчава запазването и промотирането на българските традиции и културно наследство. Това събитие не само представя красотата на маскарадните игри, но и създава вълнуваща атмосфера от радост, творчество и общност.

 

Публикацията е взета от сайта>>pernikmedia.net>> https://sofia-portal.com/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d0%ba-2023-%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%b7/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *